Terug naar het overzicht

Veilig hang- en sluitwerk hoeft je monument niet te ontsieren

Tip van de monumentenadviseur

Van veel gebruikte deuren verslijten de originele scharnieren. En omdat we ons huis vaker onbeheerd achterlaten dan vroeger, is de behoefte aan inbraakveiligheid toegenomen. Nu we meer verwarmen en tegelijkertijd te maken hebben met hogere energieprijzen, zoeken we naar betere manieren om kieren te dichten en tocht te weren. En de brievenbussen werden tot korte tijd geleden alleen maar groter.
De meeste artikelen die voor deze doelen worden verkocht, zijn niet speciaal ontwikkeld voor toepassing in monumenten. Sommige lijken zelfs in het geheel niet voor het uiterlijk ontwikkeld, maar meer vanuit de gedachte ‘als het maar werkt’.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Toch zijn er meerdere fabrikanten die hang- en sluitwerk leveren die speciaal voor monumenten geschikt zijn. Hun jaren-dertigdeurkrukken zijn het populairst. Maar als je verder zoekt, dan blijken de catalogi en websites van deze bedrijven vol te staan met handige en bruikbare artikelen die er ook nog eens goed uitzien.
Ook als een Politiekeurmerk wordt gewenst, ben je in je keuze niet beperkt tot de gebruikelijke grove langschilden van geëloxeerd aluminium. Een gespecialiseerde gereedschapswinkel in de buurt kan er prima bij adviseren. Of google eens op ‘traditioneel + hang- en sluitwerk + monument’.

Anne Pauptit, monumentenadviseur

Terug naar het overzicht met artikelen van Erfgoed Magazine Alkmaar 68